Web-kamera otvorí dvere do súkromia sokola sťahovavého

25.05.2008 Poprad

Vysoké Tatry 25. mája (TASR) - Sokol sťahovavý, ktorý je kriticky ohrozeným druhom v Európe, sa vrátil do Západných a Belianskych Tatier, kde v súčasnosti ochrancovia prírody evidujú šesť párov. Najvyššie položené ...
Správa TANAP-u v spolupráci so Slovenskými elektrárňami rozbieha projekt záchrany a monitoringu sokola sťahovavého s cieľom chrániť hniezda, zlepšiť podmienky na hniezdenie a v rámci ekovýchovy umožniť verejnosti aj pohľad do \"súkromia\" tohto vzácneho dravého vtáka.
\"V rámci propagácie plánujeme inštalovať priamo do hniezda sokola sťahovavého web-kameru. Na veľkoplošnej obrazovke tak návštevník Tatier uvidí, čo sa deje v hniezde, akú potravu prináša samica mláďatám, ako sa o nich stará, či ako sa sokoly správajú v búrke. Sú to zaujímavé veci, ktoré doposiaľ môžu vidieť len profesionálni ochrancovia prírody. Chceme sprístupniť podobný zážitok aj laickej verejnosti, \" priblížil projekt riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.
Sokol sťahovavý loví korisť počas letu, pričom dokáže vyvinúť takmer neuveriteľnú rýchlosť. Na Slovensku mal domov už v dobe ľadovej. V stredoveku ho využívali na kráľovských dvoroch pri poľovačkách. Dobre vycvičený sokol bol veľmi vzácny a dokonca sa pre neho údajne viedli aj vojny. Na Slovensku bol početne zastúpený do polovice minulého storočia, kedy stavy sokola zdecimovala industrializácia a používanie DDT v poľnohospodárstve.
V Tatrách dlho absentoval. Na Liptov sa vrátil v roku 1970. V súčasnosti podľa odhadov žije na Slovensku asi 60 párov sokola sťahovavého. Dospelé jedince sú verné hniezdiskám a tvrdo ich chránia. Migrujú mladé. Samička znáša dve až štyri vajcia, ktoré sú neraz predmetom záujmu vykrádačov hniezd. Pred dvoma rokmi prichytili muža, ktorý sa pokúšal prepašovať do zahraničia šesť vajíčok sokola ukrytých v ponožke. Ochranári preto hniezdiská monitorujú.
Pohľad do hniezda sokola sťahovavého pomocou web-kamery zatiaľ v TANAP-e nerealizovali. Riaditeľ Správy TANAP-u však má skúsenosti s podobným monitoringom hniezda orla skalného spred približne desiatich rokov. \"Vtedy sme vláčili do terénu akumulátory z nákladných áut. Vývoj však neuveriteľne pokročil. V súčasnosti môžeme využívať solárne články, automatické súmračné vypínače a ďalšie vymoženosti techniky, \" zaspomínal Majko.
Veľkoplošné obrazovky, na ktorých budú môcť návštevníci Tatier sledovať dianie v hniezde dravca, by mohli byť situované v priestoroch Správy TANAP-u, Múzea TANAP-u, či informačných centrách ochrany prírody. Ďalšou možnosťou monitoringu sokola sťahovavého je telemetria. Do peria jedinca nainštalujú mikrovysielačku. \"Signál sa prenáša cez satelit do nášho terminálu, takže vieme sledovať jeho pohyb, \" doplnil riaditeľ Správy TANAP-u.
 

Vyberte región